Briga za vlastito zdravlje danas igra ključnu ulogu te se često suočavamo s različitim medicinskim izazovima. Jedan od manje poznatih, ali značajnih problema koji utječe na tisuće ljudi širom svijeta je limfedem. Limfedem je medicinski izraz koji označava stanje gdje dolazi do nakupljanja limfe, tekućine koja se obično nalazi u tkivima, između stanica. Ovaj poremećaj javlja se kada limfni sustav, odgovoran za drenažu suvišnih tekućina iz tijela, ne funkcionira ispravno. Kao rezultat toga, dolazi do oticanja ekstremiteta ili drugih dijelova tijela, uzrokujući ne samo fizičke, već i emocionalne izazove za pacijente. O tom, često nepravedno zapostavljenom, problemu razgovarali smo s našom višegodišnjom pacijenticom Jasminkom Car koja se s limfedemom bori od svoje četrnaeste godine, a danas taj problem uspješno drži pod kontrolom kombinacijom pomno odabranih terapija.

  1. Draga Jasminka, s obzirom da s limfedemom živite već 40 godina, molim vas recite nam kako je izgledalo kad ste otkrili da imate taj problem?

Kad sam otkrila da imam limfedem na nozi imala sam 14 godina i to je za mene bio šok. Jedan dan sam se samo probudila i  primjetila oticanje noge koje je postajalo sve veće. Osim što mi je to stanje otežavalo duže stajanje i hod, tada sam kao i svaka djevojčica željela oblačiti suknje i  haljine koje nisam mogla zbog neugodnosti koje bi mi stvarali pogledi na otečenu nogu. Kasnije kroz život sam, naravno, prihvatila to stanje te se s tim naučila nositi, a i odjeću sam prilagodila na način da bih kupila hlače širih nogavica koje ponekad mogu izgledati i elegantnije od haljine.

  1. Kako je izgledao proces postavljanja dijagnoze i kakvo je bilo vaše iskustvo tijekom pokušaja pronalaska adekvatne terapije?

Kada su se prvi simptomi pojavili, primijetila sam oticanje i nelagodu. Kako je to bilo doba puberteta i hormonskih promjena, većinom sam dobivala nespecifične savjete u smislu da će oticanje proći kad izađem iz puberteta. Sjećam se da je moj otac tada ulagao velike napore u potrazi za adekvatnom terapijom vodeći me doktorima u Njemačku, Sarajevo itd., ali nažalost bez većih pomaka u rješavanju problema.

  1. Limfedem je stanje koje uvelike utječe na svakodnevni život onoga tko ga ima, kako je utjecao na vaš život i postoje li neke stvari koje ste bili spriječeni raditi?

Limfedem je od rane dobi dosta utjecao na moj život jer bi svako duže stajanje ili hodanje meni predstavljalo problem, a o nekim intenzivnijim aktivnostima da ne govorim. To znači da nisam mogla ni prisustvovati nastavi tjelesne i zdravstvene kulture kao druga djeca što posljedično utječe i na socijalizaciju. Nauči se čovjek s tim nositi ali svakako postoji vrijeme prilagodbe koje nije lagan proces. Sve vam govori činjenica da je razlika otečenog i neotečenog stanja moje noge u čak 2-3 kile kad stanem na vagu.

  1. Kako izgleda vaš život s limfedemom danas? Koje terapije primjenjujete i kako one utječu na vaše stanje?

Moj život s limfedemom danas je znatno bolji nego u početku kada sam se suočila s ovim stanjem. Zahvaljujući redovitim terapijama u High Care Medical Centru koje se sastoje od tretmana Vacumedom i limfnom drenažom, uspijevam održavati kontrolu nad limfedemom što znači da danas obavljam svakodnevne aktivnosti s manje izazova i nelagoda. Terapija Vacumedom, koja uključuje upotrebu vakuumskog uređaja za poticanje cirkulacije i uklanjanje suvišne tekućine iz tkiva, dokazala se kao izuzetno korisna. Ovaj inovativni pristup omogućuje mi da održavam optimalnu razinu otoka i poboljšavam pokretljivost zahvaćenih područja. Kombinacija s limfnom drenažom dodatno pojačava rezultate, olakšavajući protok limfe i smanjujući rizik od daljnjih komplikacija.

  1. Koliko vam znači kvalitetna medicinska podrška u potpori i rješavanju problema s limfedemom?

Redovoti posjeti High Care Medical Centru koji je specijaliziran za limfedem, postali su ključna rutina u mom životu. Osim što pružaju fizičko olakšanje, ove terapije igraju važnu ulogu i u očuvanju mentalnog zdravlja. Osjećam se podržano i razumijevano, znajući da imam stručnjaka na svojoj strani koji prati moje stanje i prilagođava terapije prema potrebama. Kombinacija adekvatnih terapeutskih metoda nije samo pomoć u kontroliranju limfedema, već je postala sastavni dio mog života.  Uz podršku terapija mogu izvoditi radnje koje prije nisam mogla, kao što je npr. dulje stajanje ili čučanj, što uvelike doprinosi pozitivnom pogledu na budućnost i jačanju samopouzdanja u upravljanju ovim izazovnim zdravstvenim stanjem.

  1. Kao osoba koja je naučila živjeti s limfedemom, što biste preporučili drugim ljudima koji se bore s istim problemom?

Edukacija o limfedemu igra ključnu ulogu u uspješnom suočavanju s ovim stanjem. Preporučujem aktivno traženje informacija, proučavanje stanja i razumijevanje dostupnih terapija. Pronalaženje medicinskih stručnjaka na kakve sam ja naišla u High care Medical Centru, koji razumiju specifičnosti vašeg stanja može značajno pridonijeti pravovremenom i učinkovitom upravljanju limfedemom. Također, redovite terapije, poput limfne drenaže i terapije Vacumedom, pokazale su se kao ključne u poboljšanju stanja, a održavanje konzistentnosti u terapijama može dugoročno pomoći u upravljanju limfedemom. Uz to, prilagodba tjelesne aktivnosti prema vlastitim mogućnostima, usklađivanje s pravilnom prehranom, kao i razgovor s medicinskim stručnjacima o emocionalnim izazovima, sve su važne komponente života s limfedemom. I na kraju, važno je naglasiti potrebu za samopouzdanjem i samoprihvaćanjem. Prihvaćanje vlastitog tijela ključno je za život s limfedemom, a razvijanje ljubavi prema sebi uvelike pomaže u uspješnom suočavanju s izazovima.