Kronična rana

Kronične rane su jedan od najvećih izazova zdravstvenog sustava cijelog svijeta. Znate li da se 2-4 % ukupnog novca iz zdravstva troši upravo na zbrinjavanje kroničnih rana. Ovo je problem koji pogađa milijune ljudi diljem svijeta, a većinu rana uzrokuju već postojeće bolesti poput vaskularnih, metaboličkih i neuropatskih. Sam pojam kronične rane odnosi se na ranu koja ne cijeli u predviđenom vremenskom razdoblju, od 4 do 6 tjedna, unatoč liječenju.

Pravilno zbrinjavanje kronične rane uključuje:

 • Liječenje infekcije ako postoji
 • Redovitu kiruršku obradu rane – debridement zbog uklanjanja nekrotičnog tkiva, fibrinskih naslaga i biofilma (ujedno i najvažniji uzrok otežanog cijeljenja rane) uz primjenu adekvatnog pokrivala za ranu
 • Primjena kompresivne terapije kod venskih ulkusa, endovaskularne ili kirurške intervencije na arterijskom sustavu – ishemijski ulkus
 • Sprječavanje pritiska na ranu kod dekubitalnih rana i dijabetičkih ulkusa
 • Liječenje osnovne i pridruženih bolesti
 • Kretanje
 • Pravilna prehrana
 • Dodaci prehrani
Proces zarastanja kronične rane je dugotrajan i nerijetko vrlo zahtjevan, a često se komplicira infekcijom što nerijetko dovodi i do amputacije. Nadalje, one utječu na svaki aspekt života bolesnika – psihički, emocionalni i društveni te kao i kod drugih dugotrajnih problema, odlasci liječniku se povećavaju, kao i dani provedeni u bolnici. Zbog toga vrlo je važno lokalno pravilno tretirati samu ranu, a istovremeno poboljšati nutritivni sustav organizma na način da se kroz dodatke prehrane uključe minerali, vitamini i aminokiseline.

U High Care Medical Centru rane tretiramo multidisciplinarno.

Zašto u HCMC imamo dobre rezultate u liječenju kroničnih rana? Zato što koristimo gotovo sve dostupne metode liječenja najnovijim tehnologijama uz protokole ovisno o osnovnoj bolesti i stanju rane.
Pristupamo svakoj rani individualno zbog ostvarenja zajedničkog cilja, a to je zacjeljivanje rane. Do cilja dolazimo kombinacijom različitih metoda ovisno o etiologiji, fazi cijeljenja rane i ostalim parametrima.

Što sve koristimo u liječenju rana:

 • Pregled vaskularnog kirurga ukoliko je potrebno
 • KIRURŠKU obradu rane
 • VACUMED
 • Moderne obloge
 • PRP/PRF
 • IONO JET
 • TERAPIJA SVJETLOSTI
 • Uzimanje brisa
 • Previjanje rane

Koji je učinak VACUMED IVT terapije na kroničnu ranu?

Učinak nakon 10 VACUMED IVT terapija je:

 • ubrzano cijeljenje rana
 • smanjenje edema rane i okolnog tkiva
 • smanjena sekrecije rane
 • stimulacija razvoja granulacijskog tkiva i epitelizacija
 • smanjenje ili eliminacija boli
 • smanjenje veličine rane
 • bolja oksigenacija tkiva
 • smanjuje potrebu za kirurškim intervencijama
 • bolja pokretljivost bolesnika
 • poboljšanje cirkulacije

Svemirska tehnologija u službi liječenja vaskularnih bolesti. VACUMED IVT neinvazivna je i u potpunosti bezbolna. Radi na principu izmjene tlaka i podtlaka tako da djeluje pozitivno na krvne žile, tkivo i limfni sustav. U fazi podtlaka (negativnog tlaka) postiže se kapilarna dilatacija što znači da se krvne žile šire, a plazma i kisik dolaze do periferije. U drugoj fazi pozitivnog tlaka, krvne žile se lagano stišću što dovodi do istiskivanja CO2 i štetnih tvari iz tkiva. Na taj način postiže se regeneracija organizma i bolji protok krvi, poboljšava se kapilarna funkcija, te smanjuje edem i bol. 

Što je PRP rane?

Platelet Rich Plasma ili poznatije kao PRP tretman, prirodni je i biološki način liječenja rane pomoću vaše plazme iz krvi, koja je bogata trombocitima. Naime, plazma bogata trombocitima dobiva se iz centrifugata vlastite krvi s visokom koncentracijom trombocita koji injicirani otpuštaju različite faktore rasta, što u krajnosti ima vrlo pozitivan učinak na regeneraciju i revitalizaciju tkiva.

Ovaj tretman se najčešće koristi za ubrzavanje cijeljenja rane,  oporavak i liječenje oštećenog tkiva odnosno kronične rane. Zbog svog moćnog efekta, PRP tretman se ne primjenjuje samo u liječenju kroničnih rana već ima veliku ulogu u sportskoj medicini i ortopediji, dermatologiji, stomatologiji, ginekologiji te plastičnoj i rekonstruktivnoj kirurgiji.

Što je PRF rane?

Pletelet Rich Fibrin odnosno PRF također se dobiva centrifugiranjem vlastite krvi, odnosno krvi bolesnika. Za razliku od PRP-a koji je tekućeg oblika, PRF je u obliku gela te se takav i nanosi na prethodno temeljito očišćenu ranu.

Trombociti koji se nalaze u gelu djeluju na cijeljenje rane tako da aktiviraju različite faktore rasta te tako regeneriraju i stimuliraju rast stanica. Ovom terapijom zacjeljivanje rane se udvostručuje, smanjuje se bol, a najvažnije – nema alergijskih reakcija.

Kako se PRP i PRF izvode?

Vađenjem krvi izvadi se 10 ml krvi. U posebnoj epruveti se krv centrifugira i tada se iglicom aplicira u područje rane. Rana se potom pokrije oblogom za rane. Postupak traje do 30 minuta. Preporučuje se tri tretmana u razmaku od 10-14 dana. 

Dok se krv centrifugira, rana se priprema za postupak kirurškim debridmanom ako je potrebno. Nakon toga slijedi PRP i/ili PRF postupak tako što se vrlo tankom iglom PRP ubrizgava na potrebna mjesta, dok se PRF postavlja na samu ranu.

Djelovanje obloga na rane

U High Care Medical Centru koristimo sve vrste obloga za rane dostupnih na tržištu. Obloge na rani uvelike olakšavaju proces zacjeljivanja rane. Osim što su odlična zaštita za ranu od okolnih utjecaja, obloge upijaju sekrete iz same rane čime štite okolnu kožu, sprječavaju prenošenje uzročnika iz okoline na površinu rane, ali i iz rane u okolinu. Također daju ujednačenu vlažnost, temperaturu i odgovarajuću pH vrijednost rani. Vrsta obloge koja se koristi ovisi o samoj rani.

Primjena obloga

Obloge se mijenjaju nakon temeljite obrade i čišćenja rane i njezine okoline što izvodi liječnik ili medicinska sestra. Ujedno se na taj način kontrolira tijek cijeljenja rane, te se ako je potrebno mijenja postupak liječenja i vrsta obloge.

Ovisno o tipu rane i oštećenju tkiva, liječnik bira vrstu obloga. Bolesnik može koristiti naše obloge ili donijeti svoje prema preporuci liječnika.

Vrste obloga

Iako nam obloge često izgledaju isto, istina je da postoje različite vrste obloga te se prije njihove primjene treba konzultirati s liječnikom ili medicinskom sestrom. U čemu je najveća razlika? U moći upijanja i zadržavanja sekreta rane u samoj oblozi, odnosno adekvatnoj regulaciji vlažnosti rane. Neke od obloga sadrže antimikrobne supstance poput srebra, a u posebnu skupinu obloga pripadaju obloge s medicinskim medom koje dokazano djeluju protiv bakterija. Naime, bakterijski biofilm na kroničnim ranama čini kolonija bakterija inkorporirana u samoodrživi ekstracelularni matriks koji čvrsto adherira za ranu te je otporan na djelovanje antibiotika i antiseptika i najznačajniji je uzrok otežanog cijeljenja rane.

Kako funkcionira
IONO-JET?

IONO-JET koristi kisik kao transportni sustav koji prenosi negativne ione izravno u stanice kože i tkiva. Oni prvo imaju detoksikacijski učinak, a zatim i učinak na važne metaboličke procese i procese regeneracije.

Negativni ioni su inače dobri za naše tijelo, a pogotovo za oštećene stanice. Prirodno se nalaze u čistom zraku, a najviše ih je izmjereno kod slapova Niagare 450.000 /cm3, dok se IONO-JET –om aplicira 5 milijuna negativnih iona po cm3 u sekundi.

Što je IONO JET?

Plazma dermaceutik.

SNAGA I ENERGIJA ZA KOŽU IZ PLAZME

IONO-JET je inovativna tehnologija pomoću koje unosimo kisik obogaćen plazmom i negativnim ionima (zajedno s antibiotikom, ukoliko je potrebno) u dublje slojeve kože i tkiva, a da ga kožu niti ne dodirnemo.

Ovaj inteligentan način aplikacije energetski nabijenog kisika pomoću preciznog mlaza komprimiranog zraka, jedinstven je i učinkovit a u isto vrijeme bezbolan. Učinak negativnih iona na kožu i tkivo je fantastičan. Poboljšava se lokalna mikrocirkulacija, metabolizam stanica i pojačava se hidratacija. Procesi regeneracije započinju ubrzano upravo zbog negativnih iona koji daju stanici kože potrebnu joj energiju. Stanica kože i tkiva je naelektrizirana prirodno i može se regenerirati. Opna koja se nalazi oko svake stanice je električno nabijena i omogućuju se procesi razmjene između stanica.

Membrane naših stanica vremenom manje-više gube svoj električni naboj pogotovo kada su oštećene. Negativni ioni obnavljaju naboj i na taj način je energiziraju tj. daju stanici potrebnu energiju za oporavak.

Kirurška obrada rane – debridman

Proces je kojim se uklanjanja mrtvo, kontaminirano ili devitalizirano tkiva i strani materijal iz rane. Jedan je od najvažnijih koraka za daljnje liječenje i zacjeljivanje rane jer devitalizirano tkivo i strani sadržaji u rani usporavaju ili čak i u potpunosti onemogućavaju proces zarastanja tkiva jer podržavaju bakterijsku infekciju.

Cilj debridmana rane je pretvoriti kroničnu ranu u akutnu ranu te potaknuti njezino brže zarastanje i regeneraciju tkiva. Postupak se ponavlja nekoliko puta, ovisno o količini stvaranja nekrotičnog tkiva. Postoji kirurški, autolitički, kemijski, enzimski, mehanički i biološki debridman.

Savjeti za bolesnika i obitelj.

Što vi sami ili vaša obitelj može učiniti za vašu ranu?

Održavati ranu čistom i redovno mijenjati preporučene obloge

 • Njegovati okolnu kožu
 • Izbjegavati položaje ili postupke koji loše utječu na cijeljenje rane
 • Uvesti dodatke prehrani koji su bitni za cijeljenje rana (aminokiseline, vitamine, kolagen…)
 • Slušati preporuke liječnika!

Neadekvatno liječenje često dovodi do pogoršanja, produžava vrijeme cijeljenje što znatno narušava kvalitetu života, a može voditi i do invaliditeta.

Uzimanje brisa rane

Standardizirana analiza kako bi se identificirao mikroorganizam koji se nalazi u unutrašnjosti rane.

Bris rane se uzima pomoću sterilnog brisa s više raznih mjesta iz dubine rane nakon čišćenja rane fiziološkom otopinom. Po potrebi se uzima bioptat ruba rane na MKB analizu. Važno je izbjegavati mjesta koja krvare i ona gdje se nalaze strana tijela. Uzimanje brisa se odvija u ordinaciji te traje nekoliko minuta.

Elastično kompresivna terapija

Kada govorimo o venskom ulkusu, kompresivni zavoji su neizostavan dio terapije.
Kontraindikacija za kompresiju su bolesti srca i arterija. Zavoje kratkog vlaka potrebno je nositi 24 sata. Liječnik specijalist preporuča kompresivni zavoj.

Zašto nas odabrati

U High Care Medical Centru njegujemo individualan pristup i potpunu posvećenost svakom bolesniku kako u procesu liječenja tako i savjetovanjem o prilagodbi načina života samoj bolesti, a sve u cilju bržeg ozdravljenja i poboljšanja kvalitete života.

01

Jedini Vacumed IVT centar
certificiran za vaskularnu medicinu u HR.

02

Referentni centar za Vacumed IVT za EU (2022-2025),
 u vaskularnoj medicini

03

Multidisciplinarni pristup

04

Suradnja s vaskularnom kirurginjom -

dr.sc. Andrea Crkvenac Gregorek dr.med, specijalist opće kirurgije, subspecijalist vaskularne kirurgije

05

Surađujemo s liječnicima, sestrama, fizioterapeutima

06

Dajemo naglasak i na limfnu opstrukciju

Naš stručni tim sastavljen od različitih stručnjaka iz različitih područja

Profesionalni, inidividualni pristup svakom pacijentu, jedinstveno iskustvo s Vacumed IVT terapijom, kontinuirana edukacija i učenje o novim pristupima liječenju, višegodišnje iskustvo.

Kvalitetne zdraVstvene usluge

Naše usluge omogućuju dijagnostiku i liječenje širokog spektra bolesti krvnih žila, a terapija Vacumed IVT omogućuje i prevenciju nastanka i progresije ateroskleroze, kroničnih rana i amputacija kao najteži ishod bolesti arterija. Svi tretmani i terapije mogu se kombinirati ovisno o vašim potrebama.

Vaskularna medicina

Vacumed

Dijagnostika

Terapije

Doživi 100

Estetika