Začepljenje limfnih žila kroz koje prolazi limfna tekućina se naziva limfna opstrukcija. Blokada protoka tekućine u limfnom sustavu, koja je vrlo važan dio imunološkog i krvožilnog sustava, naziva se limfedem. Limfedem se realizira kao oticanje ruku ili nogu. Naime, ta blokada onemogućuje limfnoj tekućini cirkuliranje tijelom i dolazak u one dijelove tijela gdje je potrebna, pa se nakuplja i zbog toga nastaje oteklina.

Uzroci limfedema

Limfni sustav je ključan za održavanje tijela zdravim jer limfna tekućina, bogata proteinima, cirkulira tijelom i prikuplja bakterije, viruse i štetne tvari. Ta tekućina dolazi do limfnih čvorova i na kraju se izbacuje iz tijela. Kada se ovaj proces ne može izvršiti, nastaje limfedem, a on može biti primaran odnosno kada se pojavi sam (nerazvijeni limfni čvorovi i žile), a sekundaran kada je uzrok druge bolesti ili stanja (operacija dojke, karcinom, radioterapija, infekcija).

Simptomi i liječenje

Dijagnoza se postavlja fizikalnim pregledom. Liječenje treba započeti odmah u prvoj fazi jer je izlječenje rijetko, ali terapijske mjere ublažavaju simptome i usporavaju ili zaustavljaju napredovanje bolesti. Terapija je tjelovježba, elastična kompresija zavojima ili čarapama ravnog tkanja s gradiranim tlakom, limfna drenaža, masaže, a ponekad i kirurški. U uznapredovalom stadiju bolesti komplikacije neliječenog limfedema mogu biti celulitis, limfangitis, a rijetko i limfangiosarkom.

Simptomi limfedema su:

 • Oticanje dijela noge ili ruke ili cijelih nogu i ruku, uključujući prste
 • Osjećaj težine ili stezanje u nozi ili ruci
 • Bol i nelagoda u nozi ili ruci
 • Ponavljajuće infekcije u zahvaćenom ekstremitetu
 • Ograničen opseg pokreta nogu ili ruku
 • Zadebljanje kože na ruci ili nozi

Kako Vacumed IVT pomaže?

Učinak VACUMED IVT nakon 12 terapija:

 • povećanje protoka limfe za 90%
 • smanjenje ili nestanak edema
 • bolji protok limfnog toka od periferije prema centru
 • povećanje limfnog kapaciteta

Što je limfna drenaža?

Limfedem je stanje koje se ne može izliječiti, ali se može smanjiti oteklina i kontrolirati bol. No, limfna drenaža jedan je je najučinkovitijih terapija koja se primjenjuje više od 30 godina diljem svijeta. 

Mehanička limfna drenaža je terapija koji stimulira aktivnost limfnog toka, obnavlja ga na kritičnim mjestima, poboljšava tok krvi i ubrzava razmjenu tjelesnih tekućina i metabolizam tkiva. Dakle, ovaj tretman se prvenstveno koristi kada se limfedem želi smanjiti ili u potpunosti ukloniti, kao i bol koju prouzrokuje.

Kako funkcionira limfna drenaža?

Limfna drenaža radi putem mehaničkog pritiska koji izbacuje višak vode iz tijela van. Do masaže dolazi na osnovi kompresije odnosni pritiska nogavica napunjenih zrakom. One se pune zrakom iz baznog uređaja (kompresora) putem sustavnih cjevčica. Naime, svrha ove nježne masaže odnosno pritisaka na donje ekstremitete rezultira time da se nakupljena tekućina u nogama vraća natrag u tijelo, koja se u konačnici izbacuje.  

Limfna drenaža se namjesti na odgovarajući program (duljina trajanja i jačina pritiska) čime se reguliraju ritmički valovi tlaka. Inače je ovaj tretman vrlo ugodna, učinkovit, opuštajući i ublažava bol. 

Limfna drenaža pomaže kod:

 • regeneracije i bolje funkcionalnosti limfnih žila, kapilara i zalistaka te odvoda bjelančevina i vode iz međusobnog prostora
 • odvoda štetnih tvari u limfne čvorove, do bubrega koji će je potom kroz mokraću izbaciti iz tijela
 • opuštanja tijela te smanjivanja boli

Određivanje mjera za kompresivnu terapiju

Postoje preventivne čarape kojima se veličina određuje konferencijskim brojem, a za nošenje kompresivnih čarapa ima nekoliko faktora. Prvenstveno to ovisi o stanju limfedema te se prema tome primjenjuje različita kompresivna terapija. Nadalje, stupanj kompresije i koliko ih je dugo potrebno nositi, određuje liječnik.

Naime, ne postoji određena univerzalna veličina kompresivnih čarapa koje mogu svi koristiti, već se za svaku osobu mora izmjeriti opseg ekstremiteta na određenim mjestima te prema tome odrediti veličinu elastične čarape. One naravno, ne smiju biti niti premale niti prevelike

Elastične čarape se nose tijekom cijelog dana, a kada ih imate na nogama, osjećat ćete pritisak oko nogu. Bitno je napomenuti kako se po noći i u ležećem položaju čarape skidaju.

Kompresivne čarape (ili kompresivni rukavi) nose se na zahvaćenom području limfedema jer znatno smanjuju oteklinu nastala zbog tog stanja. Ne samo da smanjuju oteklinu već i bol jer limfedem odnosno nakupljanje vode u ekstremitetima može biti izrazito bolno.

Nošenje kompresivnih odnosno elastičnih čarapa preporučuje se najviše tijekom fizičkih aktivnosti poput sporta, rada, ali i putovanja. Kako bi terapija što bolje uspjela, uz elastične čarape, preporučuju se mehanička terapija limfne drenaže. One smanjuju tekućinu iz tkiva i suzbijaju daljnje nakupljanje vode u tijelu.

Zašto nas odabrati

U High Care Medical Centru njegujemo individualan pristup i potpunu posvećenost svakom bolesniku kako u procesu liječenja tako i savjetovanjem o prilagodbi načina života samoj bolesti, a sve u cilju bržeg ozdravljenja i poboljšanja kvalitete života.

01

Jedini Vacumed IVT centar
certificiran za vaskularnu medicinu u HR.

02

Referentni centar za Vacumed IVT za EU (2022-2025),
 u vaskularnoj medicini

03

Multidisciplinarni pristup

04

Suradnja s vaskularnom kirurginjom -

dr.sc. Andrea Crkvenac Gregorek dr.med, specijalist opće kirurgije, subspecijalist vaskularne kirurgije

05

Surađujemo s liječnicima, sestrama, fizioterapeutima

06

Dajemo naglasak i na limfnu opstrukciju

Naš stručni tim sastavljen od različitih stručnjaka iz različitih područja

Profesionalni, inidividualni pristup svakom pacijentu, jedinstveno iskustvo s Vacumed IVT terapijom, kontinuirana edukacija i učenje o novim pristupima liječenju, višegodišnje iskustvo.

Kvalitetne zdraVstvene usluge

Naše usluge omogućuju dijagnostiku i liječenje širokog spektra bolesti krvnih žila, a terapija Vacumed IVT omogućuje i prevenciju nastanka i progresije ateroskleroze, kroničnih rana i amputacija kao najteži ishod bolesti arterija. Svi tretmani i terapije mogu se kombinirati ovisno o vašim potrebama.

Vaskularna medicina

Vacumed

Dijagnostika

Terapije

Doživi 100

Estetika