Bolesti arterija

Iako postoje različite vrste bolesti arterija, najčešća je ateroskleroza, laički rečeno – „bolest sužavanja i začepljenja krvnih žila“’.  Ateroskleroza je jedan od najvažnijih uzroka nastanaka kardiovaskularnih bolesti koji su najučestaliji zdravstveni problem u svijetu. To je proces u kojem se stijenka krvne žile – arterije zadebljava što znači da se arterija sužava čime se smanjuje ili onemogućava protok kisika i tvari do ciljnih organa. 

U razvijenim zemljama masne se naslage ili plakovi javljaju već kod djece i mladih odraslih što je vrlo zabrinjavajuće. Sam proces razvoja ateroskleroze ima početni dugi period bez simptoma, ali kako napreduje arterije se sve više sužavaju što se klinički manifestira kao srčani udar, zatajenje srca, moždani udar, bolest perifernih arterija. Krajnji rezultat je nepopravljivo oštećenje organa i invaliditet ili smrt.

Kod bolesnika s perifernom arterijskom bolesti prvi simptom koji se javlja je grčevita bol u listu noge što značajno smanjuje kvalitetu života, posebno kod radno aktivnih ljudi. S vremenom je tzv. hodna pruga sve kraća, a ona znači udaljenost koju pacijent može prohodati do prvih bolova (npr. ako hodate 100m i potom osjetite bol, najčešće u listu potkoljenice, dakle 100 m je vaša hodna pruga). S razvojem bolesti bolovi se počinju javljati čak i u mirovanju te se počinju razvijati rane i gangrena. Ako se ne liječi na vrijeme amputacija je krajnji rezultat.

Uz Dopplersku pretragu arterija, jedna od neinvazivnih i bezbolnih te vrlo jednostavnih pretraga jest ABI pretraga. Ako je ABI nalaz loš, to je pokazatelj problema sa arterijskom cirkulacijom i neophodne su daljnje pretrage. Preporučuje se i tpO2 pretraga, odnosno mjerenje kisika u tkivu, posebno kada su se već razvile rane uz aterosklerozu.

ATEROSKLEROZA & VACUMED

UČINAK VACUMED IVT nakon 10 terapija:

  • SMANJENJE BOLI PO VAS SKALI za 73 %
  • za 100 – 500 % POVEĆANJE HODNE PRUGE
    (mogućnost 100 – 500 % dužeg hodanja bez boli)
  • za 44 % smanjena bol u zglobovima
  • 61 % smanjenje edema
  • 91 % efekt laganijih nogu
  • toplije noge
  • smanjen rizik od amputacije

Zašto nas odabrati

U High Care Medical Centru njegujemo individualan pristup i potpunu posvećenost svakom bolesniku kako u procesu liječenja tako i savjetovanjem o prilagodbi načina života samoj bolesti, a sve u cilju bržeg ozdravljenja i poboljšanja kvalitete života.

01

Jedini Vacumed IVT centar
certificiran za vaskularnu medicinu u HR.

02

Referentni centar za Vacumed IVT za EU (2022-2025),
 u vaskularnoj medicini

03

Multidisciplinarni pristup

04

Suradnja s vaskularnom kirurginjom -

dr.sc. Andrea Crkvenac Gregorek dr.med, specijalist opće kirurgije, subspecijalist vaskularne kirurgije

05

Surađujemo s liječnicima, sestrama, fizioterapeutima

06

Dajemo naglasak i na limfnu opstrukciju

Naš stručni tim sastavljen od različitih stručnjaka iz različitih područja

Profesionalni, inidividualni pristup svakom pacijentu, jedinstveno iskustvo s Vacumed IVT terapijom, kontinuirana edukacija i učenje o novim pristupima liječenju, višegodišnje iskustvo.

Kvalitetne zdraVstvene usluge

Naše usluge omogućuju dijagnostiku i liječenje širokog spektra bolesti krvnih žila, a terapija Vacumed IVT omogućuje i prevenciju nastanka i progresije ateroskleroze, kroničnih rana i amputacija kao najteži ishod bolesti arterija. Svi tretmani i terapije mogu se kombinirati ovisno o vašim potrebama.

Vaskularna medicina

Vacumed

Dijagnostika

Terapije

Doživi 100

Estetika