“Window shopper sindrom” – periferna arterijska bolest

 U današnjem ubrzanom načinu života, često zanemarujemo znakove koje naše tijelo šalje. Periferna arterijska bolest (PAB) jedna je od takvih prijetnji koja često prolazi nezapaženo, nazvana i “window shopper sindrom” ili “kupac iz izloga”. Ali, znate li zašto? PAB je podmukao zdravstveni problem koji se razvija tiho, gotovo neprimjetno, sve do trenutka kada bol postane neizbježna. Osobe koje boluju od ove bolesti često doživljavaju nelagodu, grčeve mišića potkoljenice i prisiljavaju ih da stanu, odmore se, dok izgledaju kao da razgledavaju izloge.

Bolest koja dolazi neprimjetno

Ono što čini PAB posebno intrigantnim jest njegova tajanstvena priroda. Bol se ne javlja odmah, već godinama nakon što su arterije već sužene. Budući da je uloga arterija da opskrbljuju tkiva i organe donoseći im hranjive tvari, svako stanje koja uzrokuje djelomični ili potpuni prekid opskrbe će dovesti do pojave simptoma. Ukoliko se radi o koronarnim (srčanim) krvnim žilama javljaju se bolovi u prsima, dok su u slučaju perifernih arterija na nogama prisutni bolovi u mišićima.Kao i kod koronarnih arterija, uzrok začepljenja perifernih arterija je ateroskleroza, odnosno nakupljanje masnih naslaga na stijenke krvnih žila koji potom sužavaju protok krvi kroz arteriju.. Bol se javlja kada krv, koja nosi kisik i hranjive tvari, ne može slobodno cirkulirati do tkiva zbog suženih arterija. To je trenutak kada osoba počinje osjećati nelagodu, grčeve i potrebu za odmorom. No, tu se postavlja pitanje: kako prepoznati ovaj problem prije nego što postane neizlječiv?

ABI test – dijagnostika koja spašava živote

U High Care Medical Centru, naši stručnjaci nude najinovativnije metode dijagnosticiranja PAB-a. Neinvazivni ABI pregled pruža precizan uvid u stupanj suženja arterija, omogućujući rano otkrivanje bolesti. Rano prepoznavanje problema ključno je jer PAB često ne uzrokuje bol tijekom prvih 10 godina. ABI (eng. ankle-brachial pressure indeks) je neizostavna pretraga kod osoba oboljelih od periferne arterijske bolesti. To je jednostavna i neinvazivna pretraga kojom se procjenjuje hemodinamski poremećaji arterija ruku, zdjelice i nogu. Sastoji se od mjerenja sistoličkog tlaka na arterijama, a izražava se u omjeru izmjerenog tlaka na perifernim arterijama prema sistoličkom tlaku brahijalne arterije.
PVR odnosno snimanje pulsnog volumena je moderni dijagnostički uređaj koji se koristi za mjerenje promjena volumena protoka ekstremiteta zajedno sa segmentalnim mjerenjima tlakova. Pri korištenju ove metode, koriste se manžete tlakomjera koje se postave na ekstremitete i napuhuju jedna po jedna do određene razine tlaka.Ta promjena volumena koja se događa ispod manžete bilježi se kao promjena tlakova.

Vacumed – terapija budućnosti

Jedna od terapija koja pomaže u smanjenju boli i potiče obnovu krvnih žila je Vacumed terapija. Ova bezbolna procedura koju možete obaviti u High Care Medical Centru pomaže produljiti hodnu prugu pacijenata, omogućujući im da aktivno sudjeluju u vlastitom liječenju. Razvoj novih malih krvnih žila, koji se potiče ovom terapijom, znači bolju opskrbu krvlju, kisikom i nutrijentima do tkiva.
Ovaj inovativni tretman izgleda tako da osoba leži obučena u uređaju, zatvorena do razine pojasa. Ovisno o indikaciji, terapeut odabire pripadajući program koji traje 30-40 min. Princip rada je baziran na izmjenjivanju tlaka i podtlaka te tako djeluje vrlo pozitivno na krvne žile, tkivo i limfni sustav. U fazi podtlaka (negativnog tlaka) postiže se kapilarna dilatacija – krvne žile se šire sve do najmanjih kapilara, a plazma i kisik dolaze do periferije. U drugoj fazi pozitivnog tlaka krvne žile se lagano stišću što dovodi do istiskivanja CO2 i štetnih tvari iz tkiva te se postiže regeneracija organizma i bolji protok krvi. Posljedično dolazi do oporavka mišića zbog bolje i brže izmjene tvari.
Najvažnije od svega je otkriti PAB u ranoj fazi što omogućuje uspješnije liječenje koje može znatno poboljšati dijagnozu. Zato obratite pažnju na signale koje vam tijelo šalje. “Window shopper sindrom” možda imenom podsjeća na sjajne izloge trgovina, ali u stvarnosti, to je ozbiljan problem koji ukazuje kako je neminovno voditi brigu o zdravlju i pravovremenom prepoznavanju potencijalnih prijetnji. Vaše arterije su poput prozora u vaše zdravlje – očuvajte ih čistima i jasnim kako biste uživali u dugim, bezbrižnim šetnjama kroz život.

#perifernacirkulacija #ateroskleroza #Abi #Vacumed #bolunogama

Zašto nas odabrati

U High Care Medical Centru njegujemo individualan pristup i potpunu posvećenost svakom bolesniku kako u procesu liječenja tako i savjetovanjem o prilagodbi načina života samoj bolesti, a sve u cilju bržeg ozdravljenja i poboljšanja kvalitete života.

01

Jedini Vacumed IVT centar
certificiran za vaskularnu medicinu u HR.

02

Referentni centar za Vacumed IVT za EU (2022-2025),
 u vaskularnoj medicini

03

Multidisciplinarni pristup

04

Suradnja s vaskularnom kirurginjom -

dr.sc. Andrea Crkvenac Gregorek dr.med, specijalist opće kirurgije, subspecijalist vaskularne kirurgije

05

Surađujemo s liječnicima, sestrama, fizioterapeutima

06

Dajemo naglasak i na limfnu opstrukciju

Naš stručni tim sastavljen od različitih stručnjaka iz različitih područja

Profesionalni, inidividualni pristup svakom pacijentu, jedinstveno iskustvo s Vacumed IVT terapijom, kontinuirana edukacija i učenje o novim pristupima liječenju, višegodišnje iskustvo.

Kvalitetne zdraVstvene usluge

Naše usluge omogućuju dijagnostiku i liječenje širokog spektra bolesti krvnih žila, a terapija Vacumed IVT omogućuje i prevenciju nastanka i progresije ateroskleroze, kroničnih rana i amputacija kao najteži ishod bolesti arterija. Svi tretmani i terapije mogu se kombinirati ovisno o vašim potrebama.

Vaskularna medicina

Vacumed

Dijagnostika

Terapije

Doživi 100

Estetika