Mjerenje tlaka nožnog prsta ili indeks tlaka palac-nadlaktica (TBI)

Što je TBI?

Pritisak na nožnim prstima ili TBI testovi slični su testu mjerenja tlakova na gležnjevima i ABI, ali koriste manžete s malim prstima/prstima i osjetljive sonde.

Priložene su laserske doppler sonde do nožnih prstiju i manžete na prstima su napuhane. Manžete se polako ispuhuju, sistolički arterijski tlak od nožnih prstiju se tada određuje kada se vrati perfuzija koju detektiraju laserske Doppler sonde.

Sličan prema ABI, TBI se izračunava dijeljenjem pritiska

Zašto mjeriti TBI?

Kod bolesnika s dijabetesom, kombinacija medijalnih kalcinoza i ateroskleroza u glavnim žilama ekstremiteta daju često lažne rezultate ABI testa (Tlak gležnja). Zapravo, istraživanja pokazuju da rezultati ABI testa kod čak svakog drugog pacijenta dijabetičara mogu biti lažni.

Zato se pokazalo da je test pritiska na nožni prst i TBI u biti točna opcija za dijagnozu PAD zbog toga što su žile u nožnim prstima manje vjerojatno pod utjecajem kalcifikacije.

Globalne vaskularne smjernice također snažno preporučuju mjerenje tlaka prstiju TBI za sve bolesnike sa sumnjom na CLTI i prijetećom amputacijom.

Zašto nas odabrati

U High Care Medical Centru njegujemo individualan pristup i potpunu posvećenost svakom bolesniku kako u procesu liječenja tako i savjetovanjem o prilagodbi načina života samoj bolesti, a sve u cilju bržeg ozdravljenja i poboljšanja kvalitete života.

01

Jedini Vacumed IVT centar
certificiran za vaskularnu medicinu u HR.

02

Referentni centar za Vacumed IVT za EU (2022-2025),
 u vaskularnoj medicini

03

Multidisciplinarni pristup

04

Suradnja s vaskularnom kirurginjom -

dr.sc. Andrea Crkvenac Gregorek dr.med, specijalist opće kirurgije, subspecijalist vaskularne kirurgije

05

Surađujemo s liječnicima, sestrama, fizioterapeutima

06

Dajemo naglasak i na limfnu opstrukciju

Naš stručni tim sastavljen od različitih stručnjaka iz različitih područja

Profesionalni, inidividualni pristup svakom pacijentu, jedinstveno iskustvo s Vacumed IVT terapijom, kontinuirana edukacija i učenje o novim pristupima liječenju, višegodišnje iskustvo.

Kvalitetne zdraVstvene usluge

Naše usluge omogućuju dijagnostiku i liječenje širokog spektra bolesti krvnih žila, a terapija Vacumed IVT omogućuje i prevenciju nastanka i progresije ateroskleroze, kroničnih rana i amputacija kao najteži ishod bolesti arterija. Svi tretmani i terapije mogu se kombinirati ovisno o vašim potrebama.

Vaskularna medicina

Vacumed

Dijagnostika

Terapije

Doživi 100

Estetika