MIKROCIRKULACIJA – što je i kako je poboljšati?

Sve češće smo suočeni s ozbiljnim izazovima u pogledu kardiovaskularnog zdravlja, pri čemu smrtnost uzrokovana tim bolestima zauzima vodeće mjesto u mnogim zemljama. Nažalost, komplikacije proizašle iz poremećaja u vaskularnom sustavu često postaju sastavni dio svakodnevnog života, dovodeći do amputacija, dugotrajnih kroničnih rana i velikih bolova. Često, veliki problemi proizlaze iz manjih, a amputacije postaju posljedica “malih” problema. Stoga, danas istražujemo jedan od tih “malih problema” – mikrocirkulaciju.

Ne kaže se uzalud: “Male krvne žile – veliki zdravstveni problem.”

Često čujemo mišljenje kako je mikrocirkulacija prisutna samo na vrhovima prstiju ruku i nogu, nosu te ušima, što je zapravo nepotpuna informacija. Važno je napomenuti da je mikrocirkulacija prisutna u svim dijelovima našeg tijela. Preciznije, u ljudskom krvožilnom sustavu raspodjela obuhvaća: arterijsku cirkulaciju (11,5%), vensku cirkulaciju (14,5%) te mikrocirkulacija koja se proteže na značajnih 74% cijelog sustava.

Mikrocirkulacija obuhvaća čak tri četvrtine svih krvnih žila u našem tijelu, često nevidljivih golim okom zbog svoje mikroskopske veličine. To su izuzetno tanke krvne žilice, čije dimenzije ponekad ne prelaze 0,2 mm. Mikrocirkulacija predstavlja protok krvi kroz najmanje krvne žile što uključuje arteriole, venule, šantove i kapilare. Prisutna je u svim tkivima i organima osim u rožnici oka.

Krv iz arterija direktno izlazi iz srca i putuje pod pritiskom. Arterije zatim transportiraju krv brzinom od 90-100 cm/ koja dolazi do perifernih dijelova tijela. Tamo mikrocirkulacija preuzima dostavu, isporučujući kisik i hranljive tvari stanicama kroz tanke kapilare, često 50 puta tanje od najtanjih ljudskih vlasi. Radi se o toliko uskim žilicama da se čak i crvene krvne stanice moraju “stisnuti” kako bi prošle kroz njih. Iako su mikroskopske, njihova uloga je iznimno važna jer ako npr. u tijelo unosimo zdravu hranu, a mikrocirkulacija ne funkcionira ispravno, te hranjive tvari nikada neće stići do stanica.

Što može oštetiti mikrocirkulaciju?

• Dijabetes
• Neaktivan način života i dugotrajno sjedenje
• Stres
• Prekomerna tjelesna težina i loša prehrana
• Loša kvaliteta sna
• Pušenje
• Dehidratacija
• Visok krvni tlak
• Povišena masnoća u krvi
• Edemi (oticanje ekstremiteta)

Kako povišena razina šećera u krvi utječe na mikrocirkulaciju?

Male krvne žile postaju krute zbog visokih razina šećera, a što je razdoblje povišenih razina šećera duže, to će oštećenje biti ozbiljnije. Tada je zadaća mikrocirkulacije, koja uključuje isporuku hranjivih tvari i kisika do stanica putem krvi, bitno otežana. Kada mikrocirkulacija ne funkcionira kako treba, hranjive tvari posljedično ne mogu pravilno stići do tkiva i kože. Zbog toga osobe s dijabetesom često imaju tanku i osjetljivu kožu, posebno na stopalima. Takva koža je sklonija povredama, žuljevima i ranama, a dodatno je osjetljiva na niske ili visoke temperature. S obzirom da se neuropatija ili oštećenje živaca često javlja zajedno s oštećenjem cirkulacije, osjećaj u tim područjima je smanjen, što zahtijeva poseban oprez.

Problemi najčešće nastaju kada pacijent udari stopalom, ne osjeća bol ili osjećaj bude smanjen, a rana teško zacjeljuje zbog loše mikrocirkulacije, često praćene infekcijom. Proces zacjeljivanja rana kod dijabetičara u prosjeku traje 34,3 mjeseca, odnosno gotovo tri godine. To znači da ljudi često godinama imaju otvorene rane koje su bolne i ometaju kretanje, što postavlja fizičku aktivnost kao ključnu terapiju za prevenciju i liječenje posljedica dijabetesa. Nedostatak kretanja dodatno otežava mikrocirkulaciju i komplicira proces zacjeljivanja rane.
Simptomi oštećene mikrocirkulacije uključuju hladne noge i ruke, rane i žuljeve koji teško zarastaju, trnjenje, erektilnu disfunkciju, umor i druge znakove. U našem High Care Medical Centru, zahvaljujući upotrebi najsuvremenijih tehnologija za poboljšavanje cirkulacije, uključujući Vacumed IVT, prosječno vrijeme zacjeljivanja rane iznosi 3,7 mjeseci.

Kako možemo izmjeriti mikrocirkulaciju i prevenirati oštećenja?

Transkutna periferna oksimetrija (tcpo2) je jedina metoda koja će nam dati odgovor koliko kisika putem krvnih žila dolazi do određenog tkiva, a najčešće se radi o ekstremitetima. Omogućava nam da saznamo koliko dobro male, sitne žilice funkcioniraju i koliko točno kisika isporučuju u tkivo. U High Care Medical Centru za to koristimo uređaj Perimed – jedan od najpreznijih uređaja na tržištu, i jedini koji može u isto vrijeme izmjeriti mikro i makrocirkulaciju. Preporučen po globalnim vaskularnim smjernicama, tcpO2 je znanstveno dokazano značajan test za donošenje kliničkih odluka. Normalne vrijednosti za Tcpo2 su 50mmHg, što nam pomaže odrediti terapiju kao i da se uvjerimo koliko je određena terapija pomogla ili ne.

Kako izgleda tcpo2 test i koliko traje?

Tcpo2 je jedostavan, bezbolan i brz test koji traje svega 30ak minuta te odražava količinu kisika koja se raspršila iz kapilare, kroz epidermu, do elektrode Clarkovog tipa na mjernoj površini mjernog mjesta. Pacijent leži na krevetu te je potrebno samo da je miran i da ne zaspi za vrijeme mjerenja. Sat vremena ranije ne smiju se piti kava i ostali stimulirajući napitci, kao ni konuzumiranje cigareta.

Dostupne terapije za poboljšanje oštećene mikrocirkulacije

U našem High Care Medical Centru posvećeni smo rješavanju ovog problema na konzervativan način –što znači da pristupamo neinvazivno s ciljem utjecaja na uzrok kako bismo uspješnije riješili posljedice. Primjenjujemo najnovije tehnologije poput Vacumeda, terapijskog ultrazvuka, elektrostimulacije, masaže i drugih metoda kako bismo efikasno unaprijedili cirkulaciju. Za pacijente s oštećenom mikrocirkulacijom razvili smo personalizirane pakete koji integriraju sve dostupne terapeutske metode kako bismo postigli optimalne rezultate.

Da li je moguće obnoviti oštećenu mikrocirkulaciju?

Iako oštećenje mikrocirkulacije ne daje znakove sve dok simptomi ne postanu vidljivi, oštećena mikrocirkulacija može se popraviti putem različitih terapija i metoda. Angiogeneza je proces stvaranja novih mladih krvnih žilica, a Vacumed IVT, kojeg često rabimo u sklopu terapija u našem centru, bitno nam pomaže u tome. Uz to, preporučuje se svima, a posebno osobama s dijabetesom, da aktivno prate razinu glukoze u krvi, pridržavaju se pravilne prehrane, koriste prehrambene dodatke, redovito vježbaju, prestanu pušiti, održavaju adekvatnu hidrataciju te slijede smjernice svojih liječnika.

Dijabetes

Danas u Hrvastkoj postoji više od 400.000 registriranih dijabetičara. Statistika govori da će 25% njih, odnosno svaki četvrti, nažalost, imati kroničnu ranu. Velika većina će doživjeti amputaciju zbog komplikacija uzrokovanih poremećajem cirkulacije, pri čemu su stopala dijabetičara najugroženija. Prognoze kažu da će u Europi do 2040. godine biti 71 milijun dijabetičara.

Kada se pojave simptomi, oštećenje je već tu!

 
Oštećenje mikrocirkulacije se ne događa preko noći, već je to proces koji se odvija duži period, i ono što je najveći problem – dugo se ne prepoznaje. Simptomi oštećene mikrocirkulacije su:

• Hladne noge i ruke
• Ranice i žuljevi koji teško cijele
• Utrnutost
• Erektilna disfunkcija

Oštećena mikrocirkulacija može imati značajne posljedice, ali primjerena njega, preventivne mjere i terapeutski pristupi mogu pružiti značajno poboljšanje kvalitete života onih koji se suočavaju s ovim stanjem. Ako smatrate da pripadate kritičnoj skupini, preporučujemo da pravovremeno zakazujete pregled i tcpO2 test. Početak promjena u načinu života u ranim fazama može imati maksimalan utjecaj na produljenje životnog vijeka na najoptimalniji način – čuvajući zdravlje i vitalnost.

Zašto nas odabrati

U High Care Medical Centru njegujemo individualan pristup i potpunu posvećenost svakom bolesniku kako u procesu liječenja tako i savjetovanjem o prilagodbi načina života samoj bolesti, a sve u cilju bržeg ozdravljenja i poboljšanja kvalitete života.

01

Jedini Vacumed IVT centar
certificiran za vaskularnu medicinu u HR.

02

Referentni centar za Vacumed IVT za EU (2022-2025),
 u vaskularnoj medicini

03

Multidisciplinarni pristup

04

Suradnja s vaskularnom kirurginjom -

dr.sc. Andrea Crkvenac Gregorek dr.med, specijalist opće kirurgije, subspecijalist vaskularne kirurgije

05

Surađujemo s liječnicima, sestrama, fizioterapeutima

06

Dajemo naglasak i na limfnu opstrukciju

Naš stručni tim sastavljen od različitih stručnjaka iz različitih područja

Profesionalni, inidividualni pristup svakom pacijentu, jedinstveno iskustvo s Vacumed IVT terapijom, kontinuirana edukacija i učenje o novim pristupima liječenju, višegodišnje iskustvo.

Kvalitetne zdraVstvene usluge

Naše usluge omogućuju dijagnostiku i liječenje širokog spektra bolesti krvnih žila, a terapija Vacumed IVT omogućuje i prevenciju nastanka i progresije ateroskleroze, kroničnih rana i amputacija kao najteži ishod bolesti arterija. Svi tretmani i terapije mogu se kombinirati ovisno o vašim potrebama.

Vaskularna medicina

Vacumed

Dijagnostika

Terapije

Doživi 100

Estetika